Έτοιμη να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι από τη Βουδαπέστη.

Η ευρωζώνη διαθέτει γερά θεμέλια, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν μία σειρά εντυπωσιακών αποφάσεων για τη σταθεροποίηση του ευρώ, όπως η ενίσχυση της σταθερότητας και η συμφωνία για την ανάπτυξη, δημιουργώντας νέους μηχανισμούς μακροοικονομικής εποπτείας και χορηγώντας επειγόντως δάνεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την εγκαθίδρυση, από το 2013 ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις κρίσεις.

«Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης από τη συγκρότηση της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι και οι 27 χώρες της ΕΕ είναι απολύτως πεπεισμένες ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης αφορά τα συμφέροντα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να λάβουν νέα μέτρα , εάν παραστεί ανάγκη, για τη σταθεροποίηση του ευρώ.

Η Ουγγαρία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο 2011.