Απογραφή και του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου ξεκινά η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα ποσά που δαπανώνται για ενοικιάσεις ακινήτων, σε μία στιγμή που δεκάδες δημόσια κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα.

Οι κρατικές υπηρεσίες πληρώνουν για ενοίκια 186 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ενώ τα συνολικά έσοδα από μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 12,75 εκατ. ευρώ.

Τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, αν αξιοποιούνταν μόνον το 15%-20% της κρατικής ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ.

Η απογραφή της περιουσίας του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία μετά το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, για τον «Καλλικράτη» στο κράτος, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και η μεταστέγαση όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου».