Σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης παρέχονται από τα επιδοτούμενα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες, το εμπόριο και ο τουρισμός, για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό, την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους, όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία και προϋποθέσεις για τις δράσεις που αναμένονται εντός του επόμενου διμήνου.

Αναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για υφιστάμενες ΜμΕ (τουρισμός – εμπόριο – υπηρεσίες)

Στόχος προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως και 50%, ανάλογα με το είδος της δαπάνης και το μέγεθος της επιχείρησης.

Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων

  • Για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών, ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους έως €100 χιλ.
  • Για τον κλάδο του τουρισμού, ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους από €50 χιλ. έως και €500 χιλ. Η δυναμικότητα της τουριστικής μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό κλίνες.

Περισσότερα εδώ.

Αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Το πρόγραμμα καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους και διακρίνεται σε 3 επιμέρους δράσεις.

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ (Προδημοσίευση). Αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό. Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €18 χιλ. έως και €30 χιλ.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός. Μετασχηματισμός ΜμΕ (Προδημοσίευση): Αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγική τους διαδικασία. Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €50 χιλ. έως και €650 χιλ.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ (Προδημοσίευση). Αφορά την αναβάθμιση των επιχειρήσεων οι οποίες επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επιδοτούνται δαπάνες αγοράς εφαρμογών και εξοπλισμού.

Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €200.001 έως και €1,2 εκατ.

Περισσότερα εδώ.

Αναμενόμενο καθεστώς Αναπτυξιακού Νόμου, «Επιχειρηματικότητα 360ο». Το καθεστώς Επιχειρηματικότητα 360ο παρέχει ενισχύσεις στο σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο πλην συγκεκριμένων κατηγοριών. Εντός Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται η προκήρυξη του καθεστώτος.

Στο καθεστώς εντάσσονται τα επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, της μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Περισσότερα εδώ.

Αναμενόμενο καθεστώς Αναπτυξιακού Νόμου, 2ος κύκλος ενισχύσεων κλάδων μεταποίησης & εφοδιαστικής αλυσίδας Εντός Ιανουαρίου 2023 αναμένεται η προκήρυξη του καθεστώτος. Το καθεστώτος «Μεταποίηση & Εφοδιαστική αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου, ενισχύει τις επιχειρήσεις με επιδότηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, για την ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων των κλάδων μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαμβάνει τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιδότησης.

Ενδεικτικές δραστηριότητες που επιδοτούνται

  • Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτοποιία
  • Επισκευή μεταλλικών προϊόντων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
  • Κατασκευή ειδών ένδυσης
  • Παραγωγή δομικών υλικών
  • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
  • Κατασκευή επίπλων
  • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων

Περισσότερα εδώ.

Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» (Προδημοσίευση). Βασικός στόχος της παρέμβασης I, «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις», είναι η δημιουργία νέων θέσεων ερευνητικού και επιστημονικού/τεχνικού προσωπικού μέσω της υποστήριξης της έρευνας, προώθησης της καινοτομίας και ενίσχυσης της δικτύωσης των επιχειρήσεων.

  • Προϋπολογισμός: €60 εκατ.
  • Δικαιούχοι: Για υφιστάμενες ΜμΕ
  • Μέγιστο ποσό προϋπολογισμού ανά αίτηση: €800 χιλ.

Περισσότερα εδώ.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.