Στα 12 με 13 εκατ. ευρώ από τα 25 εκατ., έχει μειωθεί το συνολικό μηνιαίο κόστος στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, κατά τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Ο αριθμός των συνταγών έχει υποχωρήσει από τις 300.000 μηνιαίως στις 200.000 ενώ το κόστος της μέσης συνταγής έχει υποχωρήσει από τα 80 στα 48 ευρώ.

«Το συμπέρασμα που προκύπτει από την πορεία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι στιγμής, είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δραστική τομή στην περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών» ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης, τονίζοντας ότι «έτσι, συμπεραίνει κανείς ότι πράγματι υπήρχε αλόγιστη σπατάλη και παράνομη υπερσυνταγογράφηση».

«Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν υφίσταται πλέον, γιατί το νέο σύστημα δεν το επιτρέπει. Και συνάμα και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, που συμμετέχουν στη νέα εφαρμογή, έχουν προσαρμοστεί. Κατά συνέπεια όποιοι επιχειρήσουν κάτι διαφορετικό θα απομονωθούν.

Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα και αυτά τα αντιμετωπίζουμε στην πράξη και καθημερινά οικοδομούμε γνώση, ώστε τον επόμενο καιρό να υπάρχει μια βάση δεδομένων, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και να αναπτυχθούν δράσεις ελέγχου.

Και επιπλέον επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να εκσυγχρονίσουν τον ΟΑΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική αναγραφή των εργαστηριακών εξετάσεων, που εκτιμώ ότι θα παρέχει εξίσου σημαντικό όφελος στο Ταμείο».