Το Πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» αφορά στην επιδότηση 6μηνης πρόσληψης ανέργων νέων χωρίς προϋπηρεσία.

Η κρατική επιδότηση φτάνει για τον εργοδότη το ποσό των 1.800 ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του νέου εργαζόμενου του, ενώ ο προσληφθείς θα εισπράξει το ποσό των 1.800 ευρώ, πέραν του μισθού του. Επιπλέον, ο εργαζόμενος, πέρα από τον μισθό του, θα εισπράξει από το κράτος σαν «επιμίσθιο», χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με παροχή επιπλέον ωρών εργασίας, το ποσό των 300 ευρώ/μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αύριο Τετάρτη, 13 Ιουλίου, καταβάλλονται από το Υπουργείο 673.269 ευρώ, που αφορούν 8.034 πληρωμές σε 2.161 δικαιούχους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο «Πρώτο Ένσημο».

Υπενθυμίζεται πως ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι, ηλικίας 18 έως και 29 ετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμιά προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Η επιδότηση των 3.600  ευρώ κατανέμεται ως εξής: 

Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο,  επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. 

Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. 

Οι ενισχυμένες επιδοτήσεις δημιουργούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.