Η Gazprom αποφάσισε να σταματήσει από 1η Ιουνίου την παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία Orsted της Δανίας και στην Shell Energy της Γερμανίας, καθώς θεωρεί ότι δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες που θέσπισε η Ρωσία, λόγω των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αποφάσισε να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση, γιατί οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα.

Σημειώνεται, ότι Orsted είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία, μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Δανίας με φυσικό αέριο.

Επίσης, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής ενεργειακής εταιρείας Μαντς Νίπερ δήλωσε ότι η Orsted θα είναι σε θέση να αντλήσει φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές αγορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό.