Την απόφασή της να μην πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται, ανακοίνωσε η Δανία, κάτι που έκανε νωρίτερα και η Ολλανδία.

Η δανέζικη εταιρεία φυσικού αερίου Orsted ενημέρωσε ότι αρνήθηκε την καταβολή του αντιτίμου σε ρούβλια για την αγορά του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή γραμμή και το πνεύμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε καμία νομική συνέπεια όπως προκύπτει από το συμβόλαιό μας και έχουμε ενημερώσει πολλές φορές την Gazprom ότι δεν θα το κάνουμε», ανέφερε η εταιρεία.

Οι Δανοί δεν περιμένουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη διακοπή παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς «η χώρα διαθέτει ένα έκτακτο πλάνο και είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει». 

Την ίδια ώρα η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.