Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσωπα που γνωρίζουν για τις σχετικές προετοιμασίες.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε χθες, Τετάρτη, ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της. Η υποστηριζόμενη από την ιταλική κυβέρνηση εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη Ιταλούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της OMV είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τέλος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα αυτή η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, τέσσερις χώρες υποχώρησαν ήδη στις απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για το φυσικό αέριο και πλήρωσαν σε ρούβλια και όχι δολάρια, την προμήθεια που λαμβάνουν από την Gazprom, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, στο bloomberg.com μίλησε πρόσωπο υπό τον όρο της ανωνυμίας που πρόσκειται στη ρωσική εταιρία και σημείωσε ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αγοραστές, που πλήρωσαν σε ρούβλια το φυσικό αέριο.

Παράλληλα, είπε πως 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στην Gazprombank, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές στο νόμισμα της, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πολωνή υπουργός: Να τιμωρήσει η ΕΕ τις χώρες που θα πληρώσουν φυσικό αέριο σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τιμωρήσει τις χώρες που χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα, μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή αερίου στη Βαρσοβία και τη Σόφια.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ φαίνονται διχασμένες σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να εξακολουθήσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές χώρες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Πολλές χώρες στην Ευρώπη εξαρτώνται πολύ από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Η Πολωνία, μία από τις χώρες της ΕΕ που στηρίζουν πιο ένθερμα την επιβολή τιμωρητικών κυρώσεων στη Μόσχα, εκτίμησε ότι το μπλοκ θα πρέπει να απαγορεύσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι πλήρεις κυρώσεις στο αέριο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα με τη Gazprom (…) Αναμένουμε αυτές τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Μόσκβα μιλώντας αργά χθες Τετάρτη στο πολωνικό δίκτυο Polsat News.

Οι χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται περισσότερο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, πρόσθεσε η ίδια.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για αυτές τις χώρες (που πληρώνουν σε ρούβλια) και ότι κατά συνέπεια θα σταματήσουν να πληρώνουν σε ρούβλια», επεσήμανε η Πολωνή υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει τι επιπτώσεις θα ήθελε να υπάρξουν.

Το νέο σύστημα πληρωμών για το φυσικό αέριο της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών στη Gazprombank όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.