Στην άρνηση των Γερμανών πολιτικών να παραδεχθούν τα λάθη της Άνγκελα Μέρκελ εστιάζει σε άρθρο του στο Spiegel ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου, τονίζοντας ότι όσο επιμένουν τόσο θα βρίσκεται η Ευρώπη πιο κοντά σε ένα ενδεχόμενο Grexit ή ελληνική χρεωκοπία.

Ο Μίνχαου υποστηρίζει ότι το κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι τεράστιο κάνοντας λόγο για «σχεδόν τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων» που θα στοιχίσει στην νομισματική ένωση μία έξοδος της Ελλάδας.

«Εάν ισχύει ότι οι Έλληνες έχουν σπάσει τα νεύρα των σοσιαλδημοκρατών, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο Μάρτιν Σουλτς, τότε είμαστε πραγματικά κοντά σε ένα Grexit» προσθέτει ο αρθρογράφος, ισχυριζόμενος ότι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην αντίληψη για την κρίση που έχουν οι συντηριτικοί από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

Παράλληλα, ο Μίνχαου τονίζει ότι «η κατάσταση στο μεγάλο συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το SPD, καθώς με τη στήριξή του η Μέρκελ θα μπορούσε να περάσει έναν συμβιβασμό από τη γερμανική βουλή ακόμα και χωρίς το κόμμα της. Αν όμως δεν συναινέσουν ούτε οι σοσιαλδημοκράτες, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα».

«Οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν μία σημαντική ευκαιρία να εκμεταλλευθούν το μεγάλο ιστορικό λάθος της Μέρκελ, που δεν ήταν άλλο από την ανικανότητά της να δει την κρίση ως μία ευκαιρία για ακόμα βαθύτερη πολιτική ενοποίηση. Αντ’ αυτού επιμένει σε μη ρεαλιστικούς κανόνες και λιτότητα» τονίζει ο Μίνχαου, υποστηρίζοντας ότι το δίδαγμα που έχει βγει από την οικονομική κρίση είναι ότι «μία νομισματική ένωση μπορεί να πετύχει μόνο αν συνοδεύεται από μία ευρύτερη πολιτική ενοποίηση».

Ως δεύτερο λάθος της Μέρκελ χαρακτηρίζει την επιμονή της σε εφαρμογή πολιτικών λιτότητας που διαρκώς επιτείνουν την ύφεση. «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν εφαρμόζενται πολιτικές λιτότητας εν μέσω ύφεσης. Αυτό ακριβώς που συνέβη και στην Ελλάδα» τονίζει ο αρθρογράφος στο Spiegel, χαρακτηρίζοντας «πραγματικά παράδοξο και παράλογο» το γεγονός ότι οι πιστωτές της χώρας ζητούν εκ νέου υφεσιακά μέτρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο που χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις παράλογες. Ωστόσο, έχει λάθος και φταίει στο ότι δεν κατάφερε να καταρτίσει έναν δικό του κατάλογο μεταρρυθμίσεων αξιόπιστο, ώστε να πάρει με το μέρος του ένα μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, και κυρίως των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών»

Αναφερόμενος στη σημερινή τριμερή στις Βρυξέλλες, ο Μίνχαου ισχυρίζεται ότι «οι πιθανότητες μιας συμφωνίας σήμερα είναι λιγότερες από ό,τι πριν από μία εβδομάδα. O Tσίπρας θα πρέπει να καταπιεί πικρά φαρμάκια και οι δανειστές να αναγνωρίσουν ότι δε θα πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω, αν είναι να συναφθεί μια συμφωνία».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος του Spiegel κάνει ιδιαίτερη μνεία στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όλες οι πλευρές να «σερβίρουν» την όποια συμφωνία στα εσωτερικά τους ακροατήρια, τονίζοντας ότι «γκρίνια υπάρχει και εκτός της Γερμανίας. Στη Φιλανδία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ κανείς δεν ξέρει σίγουρα ποια θα είναι η στάση των επίσης θιγόμενων από την κρίση χρέους Ισπανίας και Πορτογαλίας που εφαρμόζουν τα δικά τους προγράμματα περικοπών».

«Η πολιτική της γερμανίδας Καγκελαρίου θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και θα οδηγήσει σε μια άμεση απώλεια σε σχεδόν τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων. Και ποιος ξέρει πόσο ακόμα παράπλευρο κόστος θα ακολουθήσει» αναφέρει ο Μίνχαου στο άρθρο του στο Spiegel