Περισσότερο χρόνο ζητάει επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει αναλυτικά τα δύο νέα ελληνικά κείμενα που εστάλησαν τα χαράματα της Τρίτης.

Μετά τη διαρροή στο Bloomberg ότι οι προτάσεις είναι ασαφείς και δεν κρίνονται ως αξιόπιστες, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι οι «νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών παραλήφθηκαν νωρίτερα σήμερα και εξετάζονται προσεκτικά».

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποστολή δυο συμπληρωματικών κειμένων στην πρόταση που έχει ήδη υποβάλει προς τους θεσμούς, χωρίς να κάνει γνωστό το ακριβές τους περιεχόμενο.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρεται.

Η βασική πρόταση, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι τριών σελίδων και καλύπτει θέματα δημοσιονομικών στόχων καθώς και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους για το χρέος. Ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.

To πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι οι προτάσεις είναι ένα «αναμάσημα» προηγούμενων και ακόμα δεν θεωρείται αξιόπιστο.