Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που λήγει τέλη Ιουνίου, ώστε να εισπράξει τα χρήματα που απομένουν, εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν πως η κατάσταση έχει σοβαρέψει και εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μια τρίτη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος μπορεί να χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, συκλίνουσες πληροφορίες της Die Welt και της Handelsblatt αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για μερικούς μήνες και μέχρι το φθινόπωρο. «Από τεχνικής πλευράς το βήμα αυτό είναι αναπόφευκτο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη δυνατότητα για να βγάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι», υποστηρίζουν διαπραγματευτικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Welt.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, νέα παράταση προϋποθέτει όμως και φρέσκο χρήμα για να καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες της. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα 11 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», λένε διαπραγματευτικοί κύκλοι, διευκρινίζοντας όμως ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και μερίδα χωρών της ευρωζώνης στηρίζουν την εν λόγω πρόταση.

Βασικό εμπόδιο θα ήταν το γερμανικό κοινοβούλιο όπου είναι γνωστές οι αντιρρήσεις, κυρίως στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και όπου κατά την τελευταία ψηφοφορία του Φεβρουαρίου με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, 29 βουλευτές είχαν ψηφίσει «όχι». Παρά ταύτα εκτιμάται ότι θα ήταν πιο εύκολο να περάσει μια νέα παράταση του προγράμματος, παρά ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η πληροφορία της Welt ότι συζητείται το ενδεχόμενο να «συγχωνευθούν» οι δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και να πληρωθούν αργότερα, επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ από τις εξελίξεις.