Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι σήμερα «δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από την κυβέρνηση για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)», δίνει με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι το ίδιο δεν έχει εκπονήσει σχέδιο για την εταιρεία. Διαψεύδει δε ως «αυθαίρετα και τουλάχιστον διαστρεβλωμένα» τα συμπεράσματα του Σωματείου των Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ τόσο για αυτό το θέμα, όσο και για μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εκδόθηκε σε απάντηση δελτίου Τύπου, που εξέδωσε χτες το Σωματείο, σύμφωνα με το οποίο «υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κάλεσαν μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ για να τα επιπλήξουν που υπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας με την Αίγυπτο για την ανακατασκευή στρατιωτικών οχημάτων», με το επιχείρημα ότι “το υπουργείο έχει άλλα σχέδια για την ΕΛΒΟ”.

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, οι εργαζόμενοι καλούσαν τον πρωθυπουργό να λάβει θέση για να λυθεί το θέμα της ΕΛΒΟ και ζητούσαν να σταματήσει άμεσα η ειδική εκκαθάριση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην εταιρεία, διεκδικώντας να περάσει η εποπτεία της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, αναφερόμενοι ειδικά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, του καταλόγιζαν ασάφεια και χρήση διφορούμενων όρων στις δηλώσεις του για το μέλλον τής ΕΛΒΟ. Υποστήριζαν δε ότι ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, ενδεχομένως για να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δε είναι διατεθειμένη να πουλήσει ούτε να ενοικιάσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το θέμα της ΕΛΒΟ αφορά συνολικά τη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της άμυνας και επομένως περισσότερα από ένα υπουργεία, συνεπώς το υπουργείο δεν έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο. «Αυτό που κληρονόμησε η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια αλυσιτελής κατάσταση για το μέλλον της εταιρείας (από τις αρχές του 2014 η ΕΛΒΟ με δικαστική απόφαση τελεί υπό καθεστώς Ειδικής Εκκαθάρισης)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ.Μάρδα στην ΕΛΒΟ στις 9/5/2015, το υπουργείο επισημαίνει ότι «ο βαθμός διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που επιχειρείται στο Δελτίο Τύπου ξεπερνάει κάθε προαίρεση, αφού την ίδια ημέρα και ώρα με τη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, ο αναπληρωτής υπουργός εκπροσωπούσε επίσημα την κυβέρνηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής για τον εορτασμό της ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού».

Σε σχέση με την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με δύο διευθυντικά στελέχη της ΕΛΒΟ, το υπουργείο επισημαίνει ότι αυτή αποσκοπούσε στο να παρασχεθούν περισσότερες και εμπεριστατωμένες διευκρινήσεις από πλευράς του γενικού εμπορικού διευθυντή της ΕΛΒΟ, Δημήτρη Κατερτζή, σχετικά με τις λίστες πιθανών έργων που δυνητικά θα μπορούσε να εκτελέσει η ΕΛΒΟ στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Από τον κ.Κατερτζή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ζητήθηκαν πληροφορίες που αφορούσαν σε δύο έγγραφα χαρακτηρισμένα ως «non-paper» για προγράμματα ενδιαφέροντος της ΕΛΒΟ για το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στόχος ήταν να εκτιμηθεί κατ’ αρχήν η χρονική ωριμότητα των προγραμμάτων αυτών, ο βαθμός στον οποίο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τυχόν ανάληψη δεσμευτικών από πλευράς πελατών χρηματοδοτήσεων και πιστώσεων για την υλοποίησή τους και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από πλευράς επενδύσεων εκ μέρους της ΕΛΒΟ για να αναλάβει τα έργα αυτά.

«Οι ερωτήσεις αυτές δεν απαντήθηκαν από τον κ. Κατερτζή με συγκεκριμένα γραπτά στοιχεία (π.χ., χρονοδιαγράμματα) και δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα γραπτά προσύμφωνα (MoUs, NDAs,) και επίσημες γραπτές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (επίσημα RFI) από πλευράς των ενδιαφερομένων δυνητικών πελατών της ΕΛΒΟ. Οποιοδήποτε από τα γραπτά αυτά στοιχεία από τη στιγμή που θα υπήρχαν δεν θα υπήρχε λόγος είτε η κυβέρνηση είτε το υπουργείο Οικονομικών να μην τα εξετάσουν με απόλυτα θετική διάθεση» υπογραμμίζει το υπουργείο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες ανάγκες για επενδύσεις, ώστε να ανταποκριθεί η εταιρεία στα πιθανά έργα, απαντήθηκε προφορικά ότι ένας πρόχειρος υπολογισμός θα απαιτούσε 7-8 εκατ. ευρώ, χωρίς να διασαφηνισθεί πού αναφέρονται αυτές οι επενδύσεις. «Η ερώτηση αυτή τέθηκε στον κ. Κατερτζή γιατί σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει παρουσιάσει στο υπουργείο Οικονομικών ο ειδικός εκκαθαριστής, ο εξοπλισμός της εταιρείας έχει κριθεί πεπαλαιωμένος και κακοσυντηρημένος και εν πολλοίς απαξιωμένος με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αυτή η ερώτηση διαστρεβλώθηκε από το Δελτίο Τύπου του σωματείου, ως θέση του υπουργείου. Δυστυχώς, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, ειδικά όταν γίνεται προσπάθεια να αποκτηθεί μια καλύτερη γνώση της ιδιάζουσας κατάστασης της εταιρείας στη σημερινή συγκυρία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία δεν υπογράφτηκε προσύμφωνο συνεργασίας (MoU), «όπως διατείνεται το Δελτίο Τύπου του Σωματείου», αλλά τα πρακτικά της συνάντησης (MoM) που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ. «Και τέλος, εάν το ειδικό βάρος αυτής της λεγόμενης “προ-συμφωνίας” ήταν τέτοιο που να καθορίσει το μέλλον της εταιρείας, γιατί απουσίαζε ο κατά νόμο υπεύθυνος για να δεσμεύσει την εταιρεία Ειδικός Εκκαθαριστής»; αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι το ερώτημα των εργαζομένων για τη μεταβίβαση της εποπτείας της ΕΛΒΟ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας «δεν μπορεί να απαντηθεί από το υπουργείο Οικονομικών».