«Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία πριν τα μεσάνυχτα» είναι το τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο συνοδεύει ένα σκίτσο που απεικονίζει ένα ρολόι και πάνω σε αυτό στέκονται από τη μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Μαριάνο Ραχόι και η Άγκελα Μέρκελ. Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν λίγα μόλις λεπτά πριν τα μεσάνυχτα…

Είναι δύσκολο να υπερβάλλεις αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στο ευρώ μια έξοδος, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα κράτος τόσο μικρό και ενοχλητικό όσο η Ελλάδα, γράφει ο Μάρτιν Γουλφ στους FT.

«Τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν νοιάζεται. Αντιθέτως και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν κάποιοι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Το αδιέξοδο αυτό αποτυπώνει την τρέλα της δημιουργίας μίας νομισματικής ένωσης ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη που δεν έχουν κοινούς πολιτικούς θεσμούς, ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς ή μεγάλες οικονομικές ομοιότητες. Ο γάμος είναι δυσάρεστος αλλά το διαζύγιο, τρομακτικό».

Σύμφωνα με τους FT, «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό τον μήνα καλείται να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλα 452 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο και 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον άλλο μήνα. Και επιπλέον 176 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Αύγουστο. Χωρίς συμφωνία, η Αθήνα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Η πρόσβασή της στις αγορές είναι κλειστή».