Ο Τζέιμι Ντίμον, εκπρόσωπος ενός από τους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου, της JPMorgan Chase & Co., θα περάσει σήμερα το μεσημέρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, καθώς το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο.

Η μεν αμερικανική επενδυτική τράπεζα μετά το Brexit θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά (ήδη από τον Ιούνιο άνοιξε γραφείο στην χώρα μας), ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε μία ακόμη ισχυρή επενδυτικά παρουσία στην χώρα μας ως δείγμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχουμε ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι η εικόνα της χώρας αλλάζει, καθώς επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Pfizer και άλλοι έχουν περάσει τα σύνορά μας επενδύοντας στην Ελλάδα και ανοίγοντας πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η παρουσία και της JPMorgan Chase & Co. θα ενισχύσει περισσότερο την πεποίθηση και σε άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει και δυνατότητες ανάπτυξης και ευκαιρίες για επενδύσεις.

Την σημασία αυτής της επίσκεψης προανήγγειλε λίγα 24ωρα πριν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων».

Και μπορεί η κακοκαιρία Ελπίδα να επισκίασε την είδηση αλλά την επομένη του μεγάλου χιονιά, η JP Morgan εξαγόρασε το 49% της Viva Wallet με αποτέλεσμα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα να αποκτήσει μέσω Ελλάδας σημαντική πρόσβαση στην Ευρώπη, καθώς η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος επίσης των Αμερικανών ήταν και η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Viva Wallet πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι πριν από λίγα 24ωρα η JP Morgan εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα έως το πολύ τις αρχές του 2023. Ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν – σε γενικές γραμμές – το 2022, ειδικά για μικρότερες χώρες, με πιθανότητες η Ελλάδα να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.