Ιδιαιτέρως υψηλό συνεχίζει να το ποσοστό των Τσέχων που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Το 69% απορρίπτει το ευρώ, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, προκαλώντας συζητήσεις στις γειτονικές χώρες-μέλη της ευρωζώνης, κυρίως στην Αυστρία και στη Σλοβακία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπικών Ερευνών CVVM, ένα ποσοστό 24% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του κοινού νομίσματος στην Τσεχία, ενώ 7% δεν γνωρίζουν και δεν εκφέρουν γνώμη.

Το ποσοστό 69% των αντιπάλων ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη είναι κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από ένα χρόνο, ενώ αυξημένο κατά πέντε μονάδες, σε σχέση με πέρυσι, είναι το ποσοστό των υποστηρικτών (24%).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Τσεχία, η οποία στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει μια αρκετά εύρωστη οικονομία και εκπληρώνει πρακτικά από πολλού τα απαραίτητα κριτήρια, δεν έχει λάβει έως σήμερα επίσημη ημερομηνία εισόδου στο ευρώ και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ακόμη ούτε στη νέα στρατηγική της ευρωπαϊκής πολιτικής που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και στην οποία δεν υπάρχει παρά μόνο η αναφορά ότι μια ημερομηνία θα πρέπει να καθοριστεί για πριν από το 2020.