Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που με βάση τη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να βγάλουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού απαλλάσσονται από την πληρωμή της δόσης οφειλών από πάσης φύσεως φόρους που θα έπρεπε να καταβάλλουν εντός του Ιανουαρίου.

Προϋπόθεση είναι το χρέος να έχει υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση προς τη φορολογική διοίκηση πράγμα που σημαίνει ότι για τις υπόλοιπες μη ρυθμισμένες οφειλές δεν ισχύει η αναστολή. Για παράδειγμα αν ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού με την εφορία θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Επιπρόσθετα από την αναστολή μένουν εκτός οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους αναστέλλεται η καταβολή της δόσης από τη ρύθμιση των οφειλών τους που λήγει μέσα στον Ιανουάριο εφόσον τεθούν σε αναστολή ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα ακόμα και αν πρόκειται για μία ημέρα.

Η δόση για φόρους που «παγώνει» δεν διαγράφεται αλλά μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης δηλαδή αν επιχείρηση η επαγγελματίας η εργαζόμενος που πληροί τα κριτήρια βρίσκεται σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης του χρέους του σε 12 δόσεις θα καταβάλλει την οφειλή του Ιανουαρίου τον επόμενο μήνα από τη λήξη της ρύθμισης δηλαδή τον 13ο μήνα.

Άδειο μπαρ

Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γλιτώνουν την πληρωμή της δόσης του Ιανουαρίου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους κλάδους:

  • Νυχτερινά κέντρα και μπαρ
  • Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική
  • Τέχνες του θεάματος και θέατρα
  • Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
  • Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
  • Παιδότοποι.

Διευκρινίζεται ότι παρά το γεγονός ότι στους πληττόμενους από τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας εντάχθηκαν και άλλοι κλάδοι όπως η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι κινηματογράφοι, η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τα γυμναστήρια, η αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες, οι σχολές χορού, τα πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα και τα καζίνο για αυτές τις επιχειρήσεις δεν ισχύει η αναστολή της πληρωμής καθώς ανήκουν στους ΚΑΔ με δικαίωμα αναστολής συμβάσεων έως το 25% των εργαζομένων τους.

Σχετικά με το ειδικό επίδομα είναι αναλογικό του χρόνου της αναστολής και για ένα μήνα ανέρχεται σε 534 ευρώ. Έτσι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν εκτός εργασίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα λάβουν το 50% δηλαδή θα λάβει 267 ευρώ. Για το χρονικό διάστημα της αναστολής το κράτος καλύπτει αναλογικά και τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.