Τα μολύβια πιάνουν πάλι σήμερα δανειστές και κυβέρνηση με το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης να βρίσκεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, καθώς μπορεί να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων κάτι που θα λύσει τα χέρια της χώρας για το Μάιο.

Οι συζητήσεις εμφάνισαν εικόνα εμπλοκής μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς οι δανειστές ζήτησαν να μην αναιρεθούν όσες μνημονιακές ρυθμίσεις υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ήταν ξεκάθαρη η προειδοποίηση για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Στο Brussels group και οι δύο πλευρές παραδέχονται, πως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση.

Με το αδιέξοδο να είναι ορατό η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και να μιλά για συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου.

Ωστόσο οι συζητήσεις στο Brussels Group εξελίσσονται αργά και η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 2,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και 6,8 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται η αύξηση ή επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, η αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις), τρεις νέοι Φόροι πολυτελείας στον Τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε αυτά τα νησιά, η επιβολή έκτακτου φόρου, η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και υιοθέτηση κριτηρίων με στόχο τη μείωση των συνταξιούχων που θα λάβουν τη 13η σύνταξη.

Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέσα στο Μάιο

Την Τετάρτη, στις 6 Μαΐου, πέρα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχει η πληρωμή των 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.

Στις 8 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup και μια ημέρα μετά στις 12 Μαίου πρέπει να γίνει η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στις 13 Μαΐου, πρέπει να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ στις 3 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους.