Για αυξανόμενη οργή της ΕΚΤ προς τους πολιτικούς κάνει λόγο γ οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η ΕΚΤ αγοράζει συνεχώς περισσότερο χρόνο για τις κυβερνήσεις για τη διαχείριση της κρίσης, αυτές όμως δεν τον αξιοποιούν, όπως δηλώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ΕΚΤ έπρεπε να αυξήσει ακόμα περισσότερο το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες (ELA), ωστόσο στα προκαταρκτικά στάδια της συνδιάσκεψης συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κριτήρια για τα collateral που μπορούν να κατατεθούν από τις τράπεζες για συμμετοχή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

«Απόφαση για αυτό το θέμα δεν υπήρξε. Ένα τέτοιο βήμα είναι πολύ επικίνδυνο για την ΕΚΤ σε αυτό το στάδιο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο όριο – μόλις που κατέχουν πλέον τίτλους, οι οποίοι μπορούν να γίνουν δεκτοί για τη συμμετοχή στο μηχανισμό. Ένας φραγμός στην έκτακτη ρευστότητα από μέρους της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και αυτή την τόσο σημαντική απόφαση δε θέλει σε καμία περίπτωση να τη λάβει ούτε ο Μ. Ντράγκι ούτε οι συνάδελφοί του», αναφέρει η εφημερίδα.