Μόλις… ένας επιχειρηματίας επί συνόλου 150 ερωτηθέντων εμπόρων τής Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι είδε τον τζίρο του ν’ αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι κατά τη φετινή πασχαλινή περίοδο, με βάση έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ) για την καταναλωτική κίνηση στην αγορά.

Το 90% των εμπόρων δήλωσαν απογοητευμένοι από τον τζίρο τους κατά την περίοδο του Πάσχα (το 84% τον είδε να μειώνεται σε σχέση με πέρυσι) και μόνον το 10% ικανοποιημένοι. Ωστόσο, και μεταξύ αυτών των τελευταίων, περισσότεροι είναι εκείνοι, που ο κύκλος εργασιών τους απλά κρατήθηκε στα περσινά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση του τζίρου σε ποσοστό κατά τουλάχιστον 27% (μέσο όρο), σε συνέχεια μιας μονίμως πτωτικής πορείας την τελευταία πενταετία. Η έρευνα έγινε σε εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου, της δυτικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Μικρές διαφοροποιήσεις, που όμως επιβεβαιώνουν τη γενική εικόνα, σημειώνονται από περιοχή σε περιοχή. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις κεντρικές οδούς Τσιμισκή, Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, Ερμού και ‘Ιωνος Δραγούμη, ικανοποιημένος από την κίνηση στην αγορά δηλώνει ένας στους δέκα εμπόρους. Το 81% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι διαπίστωσε αρνητική μεταβολή τζίρου, το 16% σημειώνει ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μία μόνο δηλώνει αύξηση, σε σχέση με πέρυσι.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού στη δυτική και την ανατολική Θεσσαλονίκη το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση την πασχαλινή περίοδο (γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι), ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 92% επί των ερωτηθέντων σημειώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι. Η δε κίνηση την Κυριακή των Βαΐων υπήρξε απογοητευτική, σύμφωνα με το 93% των ερωτηθέντων.