Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως βρίσκεται σε απόγνωση και ζητά από τους πολίτες να βγάλουν τα κρυμμένα χρήματα και να τα επενδύσουν σε αυτό που αποκαλεί νέα οικονομία της Τουρκίας. Ο τούρκος πρόεδρος επιμένει πως η ανάπτυξη θα έρθει με την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων, κάτι όμως που οδηγεί στην κατρακύλα της λίρας

«Όσοι διαθέτουν χρήματα στις θυρίδες, στις τράπεζες, κάτω από τα μαξιλάρια, στις ταμειακές και ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν συνάλλαγμα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που μας έφερε η νέα οικονομική πολιτική μας, την οποία οικοδομήσαμε έχοντας ως θεμέλια τις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

«Με χαμηλά επιτόκια και ισορροπία στις ισοτιμίες συναλλάγματος βήμα βήμα θα αυξήσουμε την εργασία και την παραγωγή», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που στα κοινωνικά σούπερ μάρκετ τα τρόφιμα δίνονται με το δελτίο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. «Είχα 200 λίρες. Τελείωσαν. Δεν πήρα φρούτα», δηλώνει μια γυναίκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σε πολλά καταστήματα τα προϊόντα πωλούνται πλέον με δολάρια μετά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, βουλευτής της κυβέρνησης Ερντογάν δηλώνει πως η άδεια κατσαρόλα ανατρέπει κυβερνήσεις.