Μια νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για τα αναδρομικά ποσά από συντάξεις ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων.

Το τελευταίο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά που είχαν λάβει το 2015 ή 2016 για τα οποία όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Το θέμα έχει απασχολήσει τη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, η οποία έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαίωναν φορολογούμενους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης, όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής, ότι πρέπει να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε.

Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά συντάξεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση από το φορέα πληρωμής.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Οι συνταξιούχοι αλλά και οι μισθωτοί που έλαβαν το 2020 αναδρομικές αποδοχές θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να εμφανίσουν στην Εφορία τις αποδοχές που έχουν εισπράξει. Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020. Συγκεκριμένα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019, ο συνταξιούχος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
  • Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.