Στη δίνη του νέου κύματος της πανδημίας με την αφρικανική μετάλλαξη στροβιλίζονται οι χρηματαγορές με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων φοβούμενοι επαναφορά των lockdown που θα πλήξουν τις οικονομίες. Στο κόκκινο βρίσκεται το ταμπλό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες πάνω από 4% και να κινείται στη περιοχή των 860 μονάδων και τον όγκο των συναλλαγών στα 77 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σε μαζικό sell-off οδηγούνται οι αγορές στην Ευρώπη με την κατρακύλα στις τιμές των μετοχών να ξεπερνάει το 3%. Πριν από λίγη ώρα ο γερμανικός DAX σημείωνε απώλειες 2,89%, ο γαλλικός CAC-40 έχανε 3,63% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρούσε κατά 2,88%.

Οι μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν 4,3%, ενώ και ο εξορυκτικός κάδος κατρακυλά 3,5% καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων καταγράφουν μεγάλες απώλειες εν μέσω ανησυχιών για νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της νέας μετάλλαξης.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από την αρχή της πανδημίας καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στην ήπειρο

Ο δείκτης Bloomberg EMEA Airlines σημείωσε «βουτιά» έως και 12%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020. Η IAG SA, μητρική της British Airways, καταγράφει πτώση 13% στο Λονδίνο, η Deutsche Lufthansa AG υποχωρεί άνω του 11%, η Ryanair Holdings Plc γράφει απώλειες 10,5% και η Air France-KLM σημειώνει πτώση 8,6%.