Από το 2000, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών φάνηκε να εγκαταλείπουν το χρυσό σαν αποθεματικό. Έτσι, μεταξύ του Ιανουαρίου του 2000 και του Μαρτίου του 2009, οι κεντρικές τράπεζες περιόρισαν τα αποθέματά τους σε χρυσό, κατά πάνω από 3,5 εκατ. κιλά.

Από τότε, όμως, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν σταθερά να αυξάνουν τα αποθέματά τους, πιθανότατα ίσως λόγω της ανάκαμψης στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου και εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το πρακτορείο Bloomberg συγκεντρώνοντας δεδομένα από το ΔΝΤ, παρουσιάζει την εξέλιξη των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών σε χρυσό…

Ο μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού είναι με διαφορά οι ΗΠΑ, έχοντας 261,5 εκατ. troy oz (ήτοι περίπου 8 εκατ. κιλά). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Ιταλία και η Γαλλία, με περίπου ανάλογα αποθέματα. Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται η Ρωσία, ακολουθούμενη από την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον πίνακα δεν περιλαμβάνεται η Κίνα, καθώς όπως σημειώνει το Bloomberg, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας. Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία δεδομένα του 2009, θα κατατάσσονταν στην 8η θέση.