«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσα λέγονται περί προσβολής του Γιάννη Βαρουφάκη από τον ίδιο.

Μιλώντας στο Reuters ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είναι ανοησίες όσα λέγονται.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των δηλώσεων Σόιμπλε την Τρίτη το βράδυ υπήρξε έντονο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Γερμανίας, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την αντίδρασή της στις «ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις» που πραγματοποίησε ο κ. Σόιμπλε εναντίον του κ. Βαρουφάκη.

Το διάβημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατόπιν συνεννόησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Κοτζιά και θεωρήθηκε επιβεβλημένο ανεξαρτήτως του αν οξύνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει πλήρης παρανόηση των όσων είπε ο Β. Σόιμπλε στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου.

Όπως λέει η Deutsche Welle, χαριτολογώντας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισημαίνοντας ότι δεν είθισται να βγαίνουν προς τα έξω οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών, μετέφερε έναν διάλογο που είχε με τον κ. Βαρουφάκη, εν είδει ανεκδότου, όπως ο ίδιος είπε.

Στο διάλογο αυτό με τον Ελληνα ομόλογό του και σε σχόλιο του κ. Βαρουφάκη ότι είναι απαίσιος ο τρόπος που τα ΜΜΕ μεταχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε του απάντησε ότι στη Γερμανία είχαν την εντύπωση ότι ειδικώς σε θέματα επικοινωνίας (ο Γ. Βαρουφάκης) είναι ακόμη καλύτερος και από το αντικείμενό του. Και πως το ότι ξαφνικά ο ίδιος είναι αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά πάντα μαθαίνει κανείς, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας, σημειώνει η DW, ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη πως δε θα μπορούσε να τον θεωρεί αφελή σε θέματα επικοινωνίας, όταν από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός εμφανίζεται να τα χειρίζεται τόσο καλά. Από το διάλογο αυτό, λοιπόν, δεν προκύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός αποκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του αφελή, πόσο μάλλον «ανόητα αφελή».