Το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό έναντι 11 ετών έναντι του δολαρίου, πριν την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λεπτομερειών για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της , ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος καταγράφει απώλειες 0,4% και διαμορφώνεται στα 1,1037 δολάρια, που είναι τα χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, ενώ η απόδοση των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων καταγράφει μείωση.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο η τράπεζα θα αρχίσει από αυτό τον μήνα για να αντιμετωπίσει, μαζί με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. «Ο συνδυασμός αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολύ ισχυρός, επομένως είναι πολύ αρνητικός για το ευρώ», δήλωσε αναλυτής της Goldman Sachs στο Σύδνεϋ.

Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία.

Ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας μειώθηκε στο 7% για το 2015, υπογραμμίζοντας μία στροφή από την επιδίωξη της ανάπτυξης με κάθε κόστος, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, να μειώσει τη διαφθορά και να ελέγξει την αύξηση του χρέους.