Σε βοήθεια από την ΕΚΤ προσβλέπει ο Γιάννης Βαρουφάκης προκειμένου η χώρα να μην ξεμείνει από χρήματα τον επόμενο μήνα, ενώ όπως δήλωσε σε σύνεντευξή του στο Bloomberg, οι καταθέσεις προς τις τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η ΕΚΤ χρωστάει στην Ελλάδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης για να στηρίξει την αγορά.

«Έτσι θα μπορούσε να δώσει τα χρήματα αυτά στο ΔΝΤ ως μερική πληρωμή», δήλωσε ο υπουργός. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Τα χρήματα αυτά μας τα χρωστούν».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι υπήρξε μαζική επιστροφή των καταθέσεων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, περίπου 700 εκατ. ευρώ, μετά και την επίτευξη συμφωνίας.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική της Κριστίν Λαγκάρντ για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε επιστολή της προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωνε ότι η λίστα δεν ήταν συγκεκριμένη και ζητούσε σαφείς διαβεβαιώσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Μας ζήτησαν ένα τρισέλιδο έγγραφο και δώσαμε πέντε σελίδες, σε ένα Σαββατοκύριακο. Κανείς δεν περίμενε ότι μπορεί να είναι πλήρες με οικονομική ανάλυση, δημοσιονομική ανάλυση, ποσοτικούς στόχους και δείκτες επιδόσεων», εξήγησε ο υπουργός.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανάγκη να καθοριστούν πιο σταθερά και είναι κάτι που είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε», είπε. «Αλλά η κριτική ότι δεν ήταν αυτό που παραδόθηκε, νομίζω ότι ήταν άδικη», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.