Ο κινεζικός όμιλος Evergrande φάνηκε να αποφεύγει τη χρεοκοπία με μια πληρωμή κουπονιού ομολόγου της τελευταίας στιγμής και να εξασφαλίζει έτσι άλλη μία εβδομάδα για να διαχειριστεί την κρίση χρέους που ελλοχεύει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κίνα εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων μετέφερε 83,5 εκατ. δολάρια σε λογαριασμό καταπιστεύματος στη Citibank χθες, Πέμπτη, δήλωσε σήμερα στο Reuters πρόσωπο με γνώση του θέματος, μια κίνηση που της επιτρέπει να πληρώσει τους τόκους ομολόγου σε αμερικανικά δολάρια που έπρεπε να καταβάλει έως τις 23 Οκτωβρίου.

Η είδηση αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προκάλεσε ανακούφιση στους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές που ανησυχούν για τον ευρύτερο αντίκτυπο, που θα έχει μια χρεοκοπία της εταιρίας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, και ήρθε να προστεθεί στις διαβεβαιώσεις Κινέζων αξιωματούχων που έχουν πει ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντα των πιστωτών.

Ωστόσο, η πλέον υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στον κόσμο -με παθητικό άνω των 300 δισ. δολαρίων- θα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές σε μια σειρά άλλων ομολόγων, με την επόμενη μεγάλη προθεσμία για την αποφυγή της χρεοκοπίας να είναι στις 29 Οκτωβρίου και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το εάν η Evergrande είναι σε θέση να πληρώσει.

Χιονοστιβάδα τα προβλήματα

Τα προβλήματα της Evergrande έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας τους τελευταίους μήνες και οι λιγοστοί της πόροι, που έρχονται σε αντιδιαστολή με τις τεράστιες υποχρεώσεις της, έχουν εξανεμίσει το 80% της αξίας της.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που ιδρύθηκε στην Γκουανγκτζόου το 1996, αποτέλεσε την επιτομή μια εποχής ανεξέλεγκτου δανεισμού και κατασκευών. Ωστόσο αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο τορπιλίστηκε από εκατοντάδες νέους κανόνες που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τη φρενίτιδα δανεισμού των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων και να προωθήσουν την οικονομικά προσιτή στέγη.

Καταρρέει ο κολοσσός ακινήτων Evergrande

Ο αναλυτής Τράβις Λάντι της Quiddity Advisors στο Χονγκ Κονγκ εκτιμά ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Evergrande σχεδιάζει να πληρώσει και το κουπόνι που πρέπει να καταβληθεί στις 29 Οκτωβρίου. «Δεν έχει νόημα να πληρώσει κανείς αυτό, εάν σχεδιάζει να μην πληρώσει το επόμενο έξι ημέρες αργότερα, αλλά δεδομένων των δυσκολιών ρευστότητας που έχει αναφέρει η ίδια η εταιρία, δεν σαφές για πόσο καιρό θα μπορούν να το κάνουν αυτό».

Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς κατάφερε η υπερχρεωμένη Evergrande να αντλήσει κεφάλαια για την πληρωμή των ομολογιούχων ούτε εάν κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη λάβει τα χρήματα. Η Evergrande θα πρέπει τώρα να βρει 47,5 εκατ. δολάρια έως τις 29 Οκτωβρίου ενώ έχει πληρωμές ύψους σχεδόν 338 εκατ. δολαρίων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.