Η Ελλάδα ξαναζωντανεύει τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με την Αίγυπτο, με εργαλείο το Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης και ο αιγύπτιος υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας κ Εϊζα.

Η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο και ιστορικό φίλο και συνεργάτη, μια χώρα όπου ο ελληνισμός έχει γράψει οικονομική και πολιτιστική ιστορία, δήλωσε ο Σ. Κουβέλης μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Με τη συμφωνία ανοίγεται ευρύ πεδίο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και σύντομα θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με υποθαλάσσιο καλώδιο, τη μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και συνεργασία στις ΑΠΕ, οι οποίες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών μας, πρόσθεσε ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Συμφωνήσαμε ακόμη να προωθήσουμε τη συνεργασία στον τουρισμό μας, είτε πρόκειται για τη φυσική ομορφιά, για την πολιτιστική κληρονομιά, ή τη μεσογειακή διατροφή, σημείωσε.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν, επίσης, να συνεργαστούν στα θέματα ναυτιλίας και ναυτιλιακής σύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την αγροτική παραγωγή, τα τρόφιμα και τις κατασκευές.

Θα υπογραφούν μάλιστα τρία πρωτόκολλα μεταξύ φορέων, που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, την επιστημονική συνεργασία στην αγροτική παραγωγή και τις κατασκευές που θα συμβάλουν στην παρουσία των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στην Αίγυπτο.

Μέσα στο 2010 θα συνεδριάσει στην Αθήνα το ελληνοαιγυπτιακό επιχειρηματικό συμβούλιο και θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο αρμόδιος αιγύπτιος υπουργός.

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσαν οι δύο πλευρές στην απόφαση για σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο με μια σημαντική χώρα στην Α. Μεσόγειο, ξαναζωντανεύοντας τις σχέσεις που είχαμε, κατέληξε ο κ. Κουβέλης.