«Χρειάστηκαν τρία eurogroup ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις και συμβιβασμούς αλλά και να έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις την ρήξη αν αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό» τόνισε εμφανώς ικανοποιημένος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου και πρόσθεσε: «Δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου με τα απάνθρωπα περιθώρια. Αποδείξαμε πως μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε την λογική με την ιδεολογία και παράλληλα να σεβαστούμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που έτρεχε.

Συνδυάσαμε την δυνατότητα να μην μπούμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση και να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική.

Δεν είναι στιγμή για να γιορτάσουμε γιατί αυτό είναι ένα μικρό βήμα. Κάθε μεγάλη πορεία, βέβαια, ξεκινάει από ένα μεγάλο βήμα.

Θα… καταπιεστούμε να φτιάξουμε ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς. Αφήνουμε το μνημόνιο πίσω και ξεκινάμε να συνδιαμορφώσουμε ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν τα υφεσιακά μέτρα που είχε δεσμευτεί μέσω e-mail η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτρέψαμε την αποπνικτική δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3% που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο εξής θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με την πραγματική εικόνα της οικονομίας και δεν θα μας προκαλούν ασφυξία για τα επόμενα 8-10 χρόνια.

Δεσμευτήκαμε πως δεν θα λάβουμε κανένα μετρό που θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το σημαντικότερο; Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση. Σήμερα πετύχαμε η Ελλάδα μέσα από την διαπραγματευτική της τακτική να δώσουμε την ευκαιρία σε εμάς και την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα και να μην μιλάμε μόνο για λιτότητα αλλά για μια κοινή πορεία προς την ανάπτυξη».