Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία «η χώρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσει λόγω των εκλογών», αποτελεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως επισημαίνεται σε επιστολή της διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, καλεί τον κ.Στουρνάρα να προσπαθήσει και ο ίδιος «με όλες του τις δυνάμεις» ώστε η Ελλάδα να μην εξαιρεθεί από το ΟΜΤ.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνεται ότι το όφελος που θα προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΟΜΤ αποτιμάται σε τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ. Τονίζεται, πάντως, ότι η όποια ρευστότητα αντληθεί, πρέπει να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και όχι για την κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου.

Ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι το ΟΜΤ αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά –και ελληνικά- εξαγώγιμα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στις Τρίτες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τους απαραίτητους πόρους για να εκμεταλλευτεί μια τέτοια εξέλιξη