Για υπερβολικές προσδοκίες από την ΕΚΤ προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus o πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ. «Δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τη νομιμοποίηση να παίξει το ρόλο μιας κυβέρνησης», είπε ο γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ο Κλέμενς Φουστ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει από την κρίση και μάλιστα χωρίς έξωθεν οικονομική βοήθεια, τονίζοντας ότι «η αποπληρωμή του χρέους γίνεται σε βάθος χρόνου και τα επιτόκια είναι χαμηλά. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επιστρέψει σε έναν κανονικό πληθωρισμό η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της».

«Εύθραυστη» χαρακτηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας ότι η ευρωκρίση μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Κατά την άποψή του ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «λαϊκιστικά κόμματα να αυξήσουν την επιρροή τους και να σταματήσουν την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κίνδυνος αυτός όμως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και στην Ισπανία και την Ιταλία ενισχύονται λαϊκιστικά κόμματα», εκτιμά ο πρόεδρος του ZEW.