Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ έκρινε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο ΟΠΕΚ την απόφασή του όσον αφορά το επίπεδο της παραγωγής, ώστε να συγκρατήσει την τιμή του αργού που σήμερα έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

«Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αλλάξει την απόφασή» που έλαβε στις 27 Νοεμβρίου στη Βιέννη, είπε ο υπουργός Άλι αλ Ομάιρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο της χώρας. «Το Κουβέιτ θεωρεί ότι η απόφαση ήταν ορθή και πρέπει να την υποστηρίξουμε», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ανάληψη δράσης εκ μέρους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να αναστραφεί η πτωτική τάση.

Ο Ομάιρ εξήγησε πάντως ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν είχε ως στόχο να προκαλέσει «πόλεμο τιμών».

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει πέσει σχεδόν στο μισό από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς και της πολύ μικρής αύξησης στη ζήτηση. Ο Κουβεϊτιανός υπουργός εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως ο Οργανισμός για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές. «Καμία χώρα (μέλος του ΟΠΕΚ) δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα την έκτακτη σύγκλησή του», υπογράμμισε.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η τιμή του αργού μπορεί να συνεχίσει την πτωτική πορεία της μέχρι να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές, εξηγώντας ότι αυτό «εξαρτάται από την ικανότητα των παραγωγών» σχιστολιθικού πετρελαίου και ασφαλτούχου άμμου να συνεχίσουν να παράγουν με μειωμένο κόστος.