Κατά 18% αυξήθηκαν οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014 σε σχέση με το 2013 σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την Πάφο.

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα κίνητρα παροχής αδειών παραμονής και κίνητρα πολιτογράφησης της κυβέρνησης έδωσαν κάποια ώθηση στις αγορές από ξένους επενδυτές.

Παράλληλα, η ΚΤΚ σημειώνει ότι τα πωλητήρια έγγραφα ντόπιων αγοραστών κατέγραψαν συνολική ετήσια αύξηση 24,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, γεγονός που υποδεικνύει ότι η εγχώρια ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται και η αγορά να κινείται σε καλύτερα επίπεδα.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι αν και οι προοπτικές του τομέα ακινήτων για το άμεσο μέλλον συνεχίζουν να είναι υποτονικές, οι σχετικοί δείκτες δίνουν τις ακόλουθες ενδείξεις:

-Πρώτον, η συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία, η αβεβαιότητα όσον αφορά την αγορά εργασίας, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, και τέλος η αναμονή για αύξηση της προσφοράς ακινήτων, λόγω πιθανών εκποιήσεων από τους τραπεζικούς οργανισμούς, είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για την αρνητική πορεία της αγοράς ακινήτων.

– Δεύτερον, η οριακή αύξηση στη ζήτηση ακινήτων από ξένους και ντόπιους επενδυτές καθώς και η επιτυχία των κυπριακών τραπεζών στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ αποτελούν σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην μελλοντική πορεία του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων γενικότερα.