Στην ολοκλήρωση οικονομικών συμφωνιών, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, για προγράμματα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, προχώρησαν η σερβική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ είναι «κομμάτι» των κεφαλαίων που θα διατεθούν μέσω δημόσιων προσκλήσεων για έργα διεθνούς συνεργασίας στα τέλη του 2014 και τις αρχές του 2015.

Συνολικά, 3,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για την επόμενη δημόσια πρόσκληση και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν, αρχικά, σε δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών.

Ποσό 2,2 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για το αντίστοιχο πρόγραμμα της Σερβίας με το Μαυροβούνιο σε έργα που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε διάφορους τομείς.

Τα κεφάλαια και για τα δύο προγράμματα θα διανεμηθούν σε έργα συνεργασίας μεταξύ μη κυβερνητικών οργανισμών από τη Σερβία και αντίστοιχων από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, υπό τη μορφή πιστώσεων.

Οι δικαιούχοι της επιχορήγησης θα συγχρηματοδοτήσουν το έργο με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνολικού προϋπολογισμού.