Αύξηση των εισαγωγών μας σε γάλα και κρέμα γάλακτος από τη Ρουμανία, κατά 128%, καθώς και προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, η οποία οφείλεται στην ύπαρξη σημαντικών παραγωγικών μονάδων ελληνικών συμφερόντων στη χώρα αυτή, καταγράφουν προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας Ρουμανίας το εννεάμηνο 2014, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας, στο Βουκουρέστι.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι σχεδόν όλα τα ελληνικά φρούτα παρουσιάζουν θετική εξέλιξη κατά το εννεάμηνο 2014, πράγμα που ενισχύει το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη διείσδυση των φρούτων και λαχανικών στη ρουμανική αγορά.
“Παρά το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι εισαγωγείς αγοράζουν κυρίως τα φρούτα τους στους αγρούς στην Ελλάδα προς επίτευξη ανταγωνιστικότερης τιμής και η κεντρική λαχαναγορά της χώρας ελέγχεται από επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων, εν τούτοις παρουσιάζονται μεγάλες δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών μας ιδίως σε νέα φρούτα όπως φράουλες, ακτινίδια, κεράσια κ.λπ.. Ιδιαίτερη προσέγγιση πρέπει να αναληφθεί από την ελληνική πλευρά προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων της χώρας που ελέγχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς καθώς και να πραγματοποιηθούν προσπάθειες διαφήμισης της ποιότητας των ελληνικών φρούτων και λαχανικών” όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Επισημαίνεται, ακόμη, η αύξηση των εξαγωγών μας σε νέους κλάδους, όπως τα καλλυντικά (+38,92%), αλλά και παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής, όπως τα ενδύματα (Τ-shirt και ταγιέρ), λόγω κυρίως της ύπαρξης δικτύων διανομής ελληνικών συμφερόντων αλλά και της καλής ποιότητας των ελληνικών ενδυμάτων.

Συνολικά, πάντως, μικρή μείωση που κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά -1,43%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών παρασκευασμένων λαχανικών (-8,91%), των καλωδίων, των φαρμάκων και των νερών.

Εν τούτοις, αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές των δασμολογικών κατηγοριών «φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα» κατά +21,89%, 0805 «εσπεριδοειδή» κατά +1,96%, χονδροσύρματα κατά 86,31%, T-shirt κατηγορίας 6109 (+20,79%), άλλα ενδύματα (ταγιέρ – κοστούμια) (+63,15%), χρώματα κατηγορίας 3209 (+10,13%). Επιπλέον, ενθαρρυντική είναι η αύξηση της κατηγορίας «8471» μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, αυτόματες και μονάδες αυτών, οι οποίες ανήλθαν σε 6,94 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1240%. Περαιτέρω αύξηση συνεχίζουν να καταγράφουν τα πολυμερή αιθυλενίου και στυρολίου σε αρχικές μορφές καθώς και τα παιχνίδια (+43,54%).

Η αύξηση των ρουμανικών εξαγωγών προς Ελλάδα κατά +14,55% οφείλεται, εν πολλοίς, στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου / πετρελαιοειδών της δασμολογικής κατηγορίας: «λάδια ακατέργαστα από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (ακατέργαστο πετρέλαιο)» το οποίο εκτιμάται από την υπηρεσία ως ευκαιριακό γεγονός, αφού οι εισαγωγές μας στην κατηγορία αυτή αυξήθηκαν κατά 3 φορές περίπου. Εάν εξαιρέσουμε τα προϊόντα αυτά από το σύνολο των ρουμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, προκύπτει πολύ μικρότερη αύξηση ύψους 5,74% καθώς η κατηγορία αυτή αποτελεί από μόνη της το 10% του συνόλου των εισαγωγών μας.

Οι παραδοσιακοί κλάδοι της Ρουμανίας, όπως τα σιτηρά – σιμιγδάλι (-34%), τυριά (-22%), ηλιέλαιο, ξυλεία, αμνοερίφια ζωντανά και κρέατα παρέμειναν σταθερά ή μείωσαν την αξία των εξαγωγών τους προς την χώρα μας.