Να μην αφαιρεθούν τελικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων τα 125 εκατ. ευρώ, τα οποία λείπουν από το πλεόνασμα που είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν (οι δήμοι) για το 2014, αποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ.

Από τους ΚΑΠ της ερχόμενης χρονιάς θα αφαιρεθούν μόνο οι πόροι που αφορούν τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών, που μεταβιβάστηκε στις περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, αποφασίστηκε ότι θα αναζητηθεί λύση από επιτροπή που θα συσταθεί, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η επιτροπή θα καταγράψει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του 2011 και θα αναζητηθεί τρόπος αποπληρωμής από τα αδιάθετα κονδύλια που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, έθεσε, επιπλέον, το θέμα της αποπληρωμής των οφειλών των δήμων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και των οφειλών των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν απορροφηθεί από τους δήμους. Αίτημα της ΚΕΔΕ είναι η αποπληρωμή τους σε ετήσια βάση, με παρακράτηση έως 5% των ΚΑΠ και με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.