Τοξικά που σχεδόν σίγουρα θα αποτύχουν, είναι τα μέτρα που θέλει να επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα, τονίζει σε σημερινή του ανάλυση του Bloomberg, εκτιμώντας ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ύπαρξη της ίδιας της ευρωζώνης.

Το πρακτορείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο να δοκιμαστούν εκ νέου οι αντοχές της Ελλάδας, κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων στην ευρωζώνη και επισημαίνει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της χώρας.

Παράλληλα χαρακτηρίζει τοξική την πρόταση των δανειστών να μειωθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια τελευταία «ένεση» με χρήματα διάσωσης και μια έκτακτη γραμμή πίστωσης. Η επικινδυνότητα αυτής της πρότασης βασίζεται στην εκτίμηση ότι κάθε προσπάθεια για μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής λιτότητας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει.

«Τελευταία, η οικονομία άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, όμως ένας ακόμα γύρος λιτότητας βάζει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, απομακρύνοντας ενδεχομένως ακόμα περισσότερο τον στόχο για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Bloomberg κάνει παράλληλα λόγο για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας, τονίζοντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ισχυρή θέση έναντι του “μετριοπαθούς”, όπως τον χαρακτηρίζει, Αντώνη Σαμαρά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «αν η πολλή λιτότητα φέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα μπει τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία».