Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φτάνουν αύριο στο Δουβλίνο προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, η αποστολή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και θα αναλάβει «να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά».

Οι συζητήσεις θα έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η καταληκτική ημερομηνία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ δήλωσαν έτοιμοι να σπεύσουν προς βοήθεια, αν είναι απαραίτητο, του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, καθώς η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης απειλείται και πάλι από τις αναταράξεις στις αγορές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχτεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντείνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones.

«Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια», είπε ο κ. Katainen.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξη της στο χρηματοδοτικό μηχανισμό.