Τα λάθος νούμερα ΑΦΜ αποκάλυψαν 2.734 «ύποπτες» συντάξεις

Βρούτσης: Έχουμε θέσει το ασφαλιστικό σύστημα σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:02
11/11/2014
Τα λάθος νούμερα ΑΦΜ αποκάλυψαν 2.734 «ύποπτες» συντάξεις
loading

Μπλόκο στην καταβολή 2.734 συντάξεων των οποίων οι αναγραφόμενοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου ήταν λάθος θα βάλουν οι διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων μετά από εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Από αυτές τις συντάξεις οι 750 καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, οι 773 από το ΙΚΑ και οι 588 από το ΕΤΕΑ.

Αναφερόμενος στη σχετική απόφαση ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως για πρώτη φορά εφέτος όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας δεν πήραν βεβαιώσεις συντάξιμων αποδοχών για το 2013, αλλά βρήκαν έτοιμα και προσυμπληρωμένα τα σχετικά στοιχεία στις ηλεκτρονικές τους φορολογικές δηλώσεις.

Όπως υπογράμμισε, μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων του υπουργείου με αυτά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διαπιστώθηκε ότι από τα 4,5 εκατομμύρια των συντάξεων που προσυμπληρώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις, σε 2.734 ή στο 0,06% του συνόλου οι συνταξιούχοι προέβησαν σε χρήση της δυνατότητας που είχαν για διαγραφή (τροποποίηση) της σύνταξης από το έντυπο Ε1.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό για το μέγεθος του σύνθετου εγχειρήματος της προσυμπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών από πολλές διαφορετικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ταύτιση συντάξεων και ΑΦΜ πέτυχε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.

«Τον Ιούνιο του 2012, ένα χρόνο πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα "ΗΛΙΟΣ", δεν γνωρίζαμε ποιος και πόσες συντάξεις παίρνει, ενώ τα κενά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ξεπερνούσαν το 1 εκατ. περίπου το 25% των συντάξεων», επεσήμανε ο υπουργός.

Με εντολή του κ. Βρούτση οι διοικήσεις των ταμείων θα διερευνήσουν εντός 10ημέρου το 0,06% των συντάξεων που διεγράφησαν από τους συνταξιούχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, οι αντίστοιχες συντάξεις συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ θα ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

«'Εχουμε θέσει πλέον το ασφαλιστικό σύστημα σε πιο στέρεες, διαφανείς και υγιείς βάσεις, ενώ παράλληλα και σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε ασφυκτικά την οικονομική διαχείριση του συστήματος. Παρακολουθούμε και σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ, καθώς πρόκειται για τον αποταμιευμένο μόχθο εκατομμυρίων συμπολιτών μας» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Οι «ύποπτες» συντάξεις ανά φορέα χορήγησης:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει