Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο επιπρόσθετων επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2016-18, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εφόσον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν περαιτέρω.

«Θα προτείνω στην κυβέρνηση να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν από αυτών που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

«Εφόσον οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν, μπορούμε να παραμείνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί «με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι αυτές οι επιπρόσθετες δαπάνες δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού της χώρας από το 2015 και μετά.

«Θα μπορούμε από το 2015 να αυξήσουμε τις δαπάνες, ανάλογα με την αύξηση των εσόδων. Έτσι, έχουμε περιθώριο να ελιχθούμε», εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η δυνατότητα προβλέπεται στη συμφωνία που υπέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Όταν ρωτήθηκε πού θα διατεθούν αυτά τα επιπρόσθετα ποσά, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην «ενίσχυση των οικονομικών των δήμων και των κοινοτήτων» που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στις κατασκευές, «την έρευνα και την εκπαίδευση» τις οποίες χαρακτήρισε «προτεραιότητα» του Βερολίνου αλλά και τις «υποδομές στον τομέα των μεταφορών», κυρίως στους σιδηροδρόμους για τους οποίους οι δαπάνες «θα αυξηθούν σημαντικά».

Μια ομάδα Γερμανών δημάρχων υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας ότι απαιτούνται συνολικά επενδύσεις ύψους 118 δισ. ευρώ για την κατασκευή και συντήρηση δρόμων και κτιρίων, ενώ η ομάδα προβληματισμού DIW θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει άλλα 80 δισ. ευρώ για να φτάσει στον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.