Mε την παρουσία στην Αθήνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισημοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η έγκριση του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ από την Κομισιόν. Το πράσινο φως από την Κομισιόν θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσα στο καλοκαίρι αλλά και για την έλευση του πρώτου πακέτου κονδυλίων από το REACT EU αξίας 1,7 δις. ευρώ τα οποία θα καλύψουν δαπάνες για μέτρα στήριξης.

Σειρά ιδιωτικών επενδύσεων, «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους ,χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των νησιών, ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών με χρησιμοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για τους ελέγχους, μεγάλες κοινωνικές επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την απασχόληση , περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο που προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 30,5 δις ευρώ τα οποία θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.

Τα έργα έως το τέλος του έτους

Στα έργα – ορόσημα έως το τέλος του έτους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ψηφιακή αναμόρφωση των λογιστικών του κράτους ,μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου ,το νέο Εξοικονομώ, δύο μεγάλα προγράμματα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ,ένα του υπουργείου Πολιτισμού. Από τα μεγάλα έργα, απορρόφηση θα υπάρξει φέτος και για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

H εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης .Ως ορόσημα νοούνται τα ποιοτικά και ως στόχοι τα ποσοτικά μέτρα προόδου των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, τα οποία οφείλουν να είναι σαφή, ακριβή και ρεαλιστικά. Σε περίπτωση που, μετά την αξιολόγηση , η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα έργα δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά, αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου ή μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς και, κατά περίπτωση, του δανείου. Επίσης πολύ πιθανή ακύρωση νομοθεσίας που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, μπορεί να οδηγήσει τους Ευρωπαίους να ζητήσουν να επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί στη χώρα.

Τράπεζες

Τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να αδειοδοτηθούν οι πρώτες ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά οι εκταμιεύσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις, τόσο από τις τράπεζες ,τουλάχιστον 30% της επένδυσης όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης έως 50% θα πραγματοποιηθούν το 2022.Μετά την υπογραφή συμφωνίας για τη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΒRD. Η τράπεζα μόνο το 2020 επένδυσε στην Ελλάδα κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ σε 17 έργα. Οι επενδύσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στις πέντε πρώτες χώρες επενδύσεων της EBRD για την περσινή χρονιά.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ξεκινήσουν πρώτα με τους ίδιους πόρους των επενδυτών, που προβλέπεται να καλύψουν τουλάχιστον το 20% των επενδύσεων ενώ οι δανειοδοτήσεις θα γίνουν βάσει τιμολογίων.