Κατά 11 θέσεις βελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση Doing Business Report 2015 που εκδίδει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις 61η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 72η θέση μεταξύ πάλι 189 χωρών.

Συνολικά η χώρα από τη θέση 100 το 2012 ανέβηκε στη θέση 61. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 45 θέσεις, στον τομέα της καταχώρησης ακίνητης περιουσίας. Τομέας, στον οποίο, όπως είπε ο υπουργός, η χώρα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, έχοντας περάσει ειδικό νόμο για τη διευκόλυνση της αγοράς ακίνητης περιουσίας από ξένους επενδυτές.

Επίσης, σε απόλυτα μεγέθη, η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας, που βρίσκεται στην 48η θέση, καταγράφεται στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου ενώ, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η βελτίωση της ελληνικής θέσης στον τομέα της προστασίας των επενδυτών, όπου από την 80η θέση πέρσι η χώρα πλέον κατατάσσεται στην 62η θέση.

«Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικότατο άλμα στην ανταγωνιστικότητα, όπως μετρά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ανέβηκε κατά 39 θέσεις. Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που θεσπίσαμε ως υπουργείο Ανάπτυξης, αποδίδουν πλέον χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα» σχολίασε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμη από την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια θα έχει συνέχεια γιατί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει κομβική σημασία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τελικά για τον μεγάλο στόχο που είναι η μείωση της ανεργίας» είπε ο υπουργός.