Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν σήμερα οι Βρυξέλλες, για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα «τρύπα» που δημιουργήθηκε συνεπεία της προς τα άνω αναθεώρησης του ελλείμματος και του χρέους, εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά όρια για την κάλυψη αυτής της τρύπας είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητά η Τρόικα με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα.

Ερωτηθείς αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι είναι μεταξύ των θεμάτων που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν, όπως κάθε τρίμηνο, την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι βάσει αυτής της αξιολόγησης θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το 2010, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ο στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2009. Ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει εκπληρωθεί αλλά και έχει ξεπεραστεί.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από τη Eurostat, o κ. Αλταφάζ τόνισε ότι αυτή τη φορά οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι χωρίς επιφυλάξεις και πως «μια για πάντα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αξιόπιστα και διαφανή».

«Πρόκειται -συνέχισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής- για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πέντε ή έξι χρόνια, που τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν συνοδεύονται από αστερίσκους και επιφυλάξεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, τα ελληνικά στοιχεία υπολογίστηκαν, βάσει των λογιστικών προτύπων της Eurostat, είναι αξιόπιστα και τα επικυρώνει, όχι μόνο η Eurostat, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. «Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (έναντι 13,6% τον περασμένο Απρίλιο) και το δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ (έναντι 115,1% τον περασμένο Απρίλιο), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Επίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, το 2008 εκτιμάται στο 9,4% του ΑΕΠ, έναντι 6,4% το 2007 και 5,7% το 2006. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2008 εκτιμάται στο 110,3%, έναντι 105% το 2007 και 106,1% το 2006.