Η πρόταση της Γερμανίας σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος θα ωθήσει χώρες της Ε.Ε. προς τη χρεοκοπία, τόνισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα σε μάλλον επικριτικούς τόνους, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι γερμανικές θέσεις στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτό που οδήγησε στο πρόσφατο ανοδικό ράλι στα spread της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Κι ενώ αυτές οι δηλώσεις δημιούργησαν κινητικότητα, η Αγκέλα Μέρκελ ανταπάντησε πως  «η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα “άγκυρα” χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη». Αυτά τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη.

Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η κα.Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.