Η Άγγελα Μέρκελ, από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της, επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το SPD, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, «έδρασε επιπόλαια», είπε η κ. Μέρκελ.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου», είπε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι «ήταν μια πολιτική απόφαση….οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι».

Σε υψηλούς τόνους, δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

«Δε θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά», είπε η Μέρκελ. «Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο».