Σε βελτίωση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς από τις αρχές Απριλίου.  

Με βάση την επικαιροποιημένη εκτίμηση του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας, στο σύνολο του 2021 υπάρχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο της ΕΤΕ για το σύνολο του 2021, να υπερβεί το 4,7%.

Η εκτίμηση αυτή ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% – με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το 2019 – η οποία εξακολουθεί να είναι εύλογη, βάσει πρώιμων ενδείξεων για υπερδιπλασιασμό της τουριστικής κίνησης από το 3ο τρίμηνο του 2021 και μετά.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα, έως τώρα, δεδομένα οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου δείχνουν μια έντονα θετική αντίδραση της οικονομικής δραστηριότητας στην άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, προμηνύοντας ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης της ΕΤΕ για την εκτίμηση του ΑΕΠ – που συνδυάζει πληροφορίες από δείκτες υψηλής συχνότητας και οικονομικής συγκυρίας με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία – υποδηλώνει ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η δραστηριότητα φαίνεται ότι ενισχύθηκε κατά 0,6% σε εποχικά διορθωμένη μηναία βάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2021.

Ενδυνάμωση του ΑΕΠ τον Μάιο

Η θετική τάση φαίνεται να ενδυναμώνεται περαιτέρω τον Μάιο – βάσει συγκεκριμένων διαθέσιμων δεδομένων που σχετίζονται με την κινητικότητα και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές – με τον εν λόγω δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα.

Έτσι, η επικαιροποίηση του δείκτη της ΕΤΕ βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων υποδηλώνει μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 μικρότερη του 7,5% ετησίως (αρχική εκτίμηση ΕΤΕ: -9,5% ετησίως – Μάρτιος 2021) κατόπιν ετήσιας μείωσης 7,9% το 4ο τρίμηνο του 2020.

Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί – για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο – με ρυθμό 1,0% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση ενώ για το δεύτερο τρίμηνο διαφαίνεται η πιθανότητα για αύξηση του ΑΕΠ με διψήφιο περίπου ρυθμό το 2ο τρίμηνο του 2021.