Η παραοικονομία στην Κροατία αντιστοιχεί περίπου στο 28% του ΑΕΠ (στα 13 δισ. ευρώ), σε υψηλότερο επίπεδο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (18,5%), επισημαίνεται σε έρευνα για την παραοικονομία και τη σύνδεσή της με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που διενήργησε η Visa Europe, η εταιρεία συμβούλων A.T. Kearny και ο εμπειρογνώμονας Φρίντριχ Σνάιντερ.

Είναι η πρώτη φορά που η έρευνα περιλαμβάνει την Κροατία και χρησιμοποιείται η ίδια μεθοδολογία, όπως και σε άλλες 30 χώρες της Ευρώπης. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη διαφέρει απ’ αυτήν που αξιοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κροατίας (DZS), καθώς και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κροατική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόμεν Ζάντραβετς, εκπρόσωπος της AT Kearny.

Ο κ. Ζάντραβετς τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο της «γκρίζας» οικονομίας σημαίνει ότι πρέπει, οπωσδήποτε, να ληφθούν μέτρα και μία λύση για το πρόβλημα, όχι μόνο στην Κροατία αλλά σε όλο τον κόσμο, ήταν η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ή των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Παρά την “εξάπλωση” της ψηφιοποίησης, τη χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο, ένας μεγάλος αριθμός των συναλλαγών πραγματοποιείται με μετρητά, τα οποία είναι ο ευκολότερος τρόπος να εισέλθει κάποιος στην περιοχή της “γκρίζας” οικονομίας, είπε ο κ. Ζάντραβετς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η παραοικονομία στη Δυτική Ευρώπη αντιστοιχεί περίπου στο 10% με 15% του ΑΕΠ, ενώ στη Ρουμανία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, το ποσοστό αυτό “αγγίζει” το 28%.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παραοικονομίας -συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας- είναι η αδήλωτη εργασία (αντιστοιχεί στα 2/3 της παραοικονομίας). Ανά κλάδο, η αδήλωτη εργασία είναι περισσότερο συχνή στις κατασκευές, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, διότι συμβάλλουν στη μείωση της παραοικονομίας.

Σύμφωνα, δε, με μελέτες που έχουν εκπονηθεί, η αύξηση (κατά 10%) των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε μια περίοδο πέντε ετών, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραοικονομίας κατά 5%.