Στο «Β» με σταθερή προοπτική τοποθετεί την πιστοληπτική ικανότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι συνέπειες από τις πλημμύρες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ανάπτυξης, την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και ένα υψηλότερο εξωτερικό χρέος. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, διότι είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντική διεθνή βοήθεια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, προστίθεται.

Ο οίκος τονίζει ότι ο τραπεζικός τομέας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, παρά την άνοδο των κόκκινων δανείων, ως συνέπεια των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Μάιο.

Στο μέλλον, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα εξαρτηθεί από την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία (με τη μορφή stand by) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο καλεί για ταχύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική περικοπή των δημόσιων δαπανών.

Για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, οι δύο οντότητες (η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία) θα πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις τους με τους κρατικούς φορείς, η οποία αποτελεί, επίσης, προϋπόθεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο οίκος στην ανακοίνωσή του. Εξάλλου, προσθέτει ότι αυτό θα μπορούσε να ενδυναμώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.