Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να κριθεί η «τύχη» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020.

Το σενάριο μιας μείωσης της προκαταβολής φόρου βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών αν και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της 10ης αξιολόγησης από τους θεσμούς. Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν περί τα τέλη Ιουνίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Το ενδεχόμενο να μειωθεί και φέτος η προκαταβολή φόρου άφησε πρόσφατα ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η προκαταβολή φόρου είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ένα θέμα το οποίο το αξιολογούμε, είναι ένα θέμα που θέλουμε να το υλοποιήσουμε όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθώ ακόμα γιατί μόλις καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι είναι κάτι που δεν εξετάζεται. Όμως στο τραπέζι βρίσκονται στοχευμένες παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδιο παράγοντας δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι. Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το «κούρεμα» της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και στάθηκαν όρθιοι στο τσουνάμι της πανδημίας εμφανίζοντας κέρδη σε σύγκριση με το 2019.

Η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δις ευρώ από 3,34 δις. ευρώ το 2019 δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου.