Ηλεκτρονικά μισθωτήρια και για τη δωρεά παραχώρηση ακινήτου από το γονιό στο παιδί ή και αντίστροφα ζητάει η Εφορία. Συγκεκριμένα υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτου έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όχι μόνο στην περίπτωση που το ενοικιάζει αλλά και σε περίπτωση που το παραχωρεί δωρεάν.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, οι εκμισθωτές -υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούνται να δηλώνουν, με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες δηλαδή από τους γονείς στα παιδιά ή από τα παιδιά στους γονείς.

Επίσης, σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση.

Ηλεκτρονική δήλωση για τη μίσθωση θα πρέπει να υποβληθεί όταν ο γονιός παραχωρεί σε τέκνο ακίνητο δωρεάν για επαγγελματική στέγη της επιχείρησης του τέκνου. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ πρέπει να υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και μάλιστα το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αποτελεί τεκμήριο που υπολογίζεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο.

Είδος μίσθωσης

Επίσης στις περιπτώσεις που υπάρχει δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου για παράδειγμα όταν γονέας παραχωρεί τη χρήση ακινήτου στο παιδί του, χωρίς αντάλλαγμα τότε προκύπτει φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προσδιορίζεται σε 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το τεκμαρτό εισόδημα απαλλάσσεται μόνο στην περίπτωση παραχώρησης χρήσης κατοικίας έως 200 τ.μ., προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικίας από γονείς στα παιδιά ή το αντίστροφο.